Tanımları Anlamak

Glukoz-fruktoz şurubu, izoglukoz, HFCS gibi terimler genellikle karıştırılır ve birbiri yerine kullanılır. Bu bölüm bu karışıklıkları gidermek içindir.

Glukoz birçok gıdada doğal olarak yer alan basit bir şekerdir. Glukozun diğer şekerleri kullanamayan beynin enerji kaynağı olarak kendine özgü ve yaşamsal bir rolü bulunmaktadır (1).

Fruktoz da birçok gıdada bulunan basit bir şekerdir. Doğal olarak bulunan şekerlerin en tatlısıdır. Yüksek oranda fruktoz genel olarak meyvelerde, özellikle portakal, elma gibi ağaç meyvelerinde, orman yemişlerinde ve tatlı patates, soğan gibi kök bitkilerinde bulunur. Fruktoz vücutta glukoza dönüştürülerek kullanılır.

Sakaroz ya da sofra şekeri 1’e 1 oranında birbirine bağlanmış glukoz ve fruktozdan oluşur, yani %50 glukoz ve %50 fruktozdan.

Glukoz-fruktoz şurubu gıda ve içeceklerin üretiminde kullanılan sıvı bir tatlandırıcıdır. Farklı oranlarda çeşitli şekerlerden, temel olarak glukoz ve fruktozdan oluşur. Fruktoz içeriği %5-50 arasındadır. Eğer fruktoz oranı %50’yi aşarsa isim sıralaması değişir ve ürün fruktoz-glukoz şurubu olarak adlandırılır.

Avrupa’da fruktoz içeriği %10’dan yüksek olan glukoz-fruktoz ve fruktoz-glukoz şurupları AB mevzuatı gereğince izoglukoz (2) olarak adlandırılır.

ABD’de bu ürün çoğunlukla %42 ve %55 fruktoz içerecek şekilde iki cins olarak üretilir ve HFCS olarak adlandırılır. Fruktoz içeriği sakarozdan pek farklı değildir. Türkiye’de de üretilen ve gıda sektörüne arz edilen başlıca iki çeşit fruktoz ve glukoz içerikli şurup yukarıdaki oranlarda fruktoz içermektedir.

Yazının devamı için tıklayınız.